Laatste nieuws

Dinsdag 20-3

De tijd is rijp. De vraag is alleen waarvoor.

Na een hele lange onderbreking door allerlei dingen, niet op duivengebied, nu weer even tijd en zin om iets op papier te tikken. Het seizoen komt weer erg dichtbij. Ik merk het aan de liefhebbers, reacties, en activiteiten. Gisteravond in de club weer samen e.e.a. gereed gemaakt voor het naderende seizoen. Ook is gisteren bij de weduwnaars de grote schoonmaak gehouden, zoals elk jaar weer het geval is. Ik schreef vaker: Is het nodig? Ik weet het niet, maar we voelen ons er goed bij en ik denk de duiven ook. Het hok van de duivinnen is splinternieuw dus met weinig aan gebeuren. Het hok van de overnachtduiven staat nog op de planning. De jonge duiven hokken krijgen in mei weer een grondige schoonmaakbeurt. Deze worden voordat ze gespeend worden overigens ook schoongemaakt en ontsmet. Nu liggen er vloerdek korrels op de grond. In mei word dit bonnen stro, zodat ze lekker kunnen knutselen en scharrelen. De weduwnaars hebben net als andere jaren weer nieuwe maiskolven op de grond. Zo voor het seizoen natuurlijk een druppel tegen de luis, een onderzoekje en alle manden weer schoonmaken. Een LTW kuurtje erbij maakt het geheel compleet.

De duiven hebben de hele winter lekker kunnen uitvliegen dus de stramheid is er wel uit. Nu trainen ze nog op onregelmatige tijden, de overnachtduiven broeden nog 2 dagen ‘dood’, en gaan dan ook uit elkaar. De jonge duiven, zo’n 60 stuks, komen zo vaak als mogelijk buiten. Het voorste hok is inmiddels vol en het 2e hok word langzaam aan weer gevuld. Ze hebben inmiddels de eerste enting achter de rug en de tweede zal eind van de maand plaats vinden. De oude zijn 14 dagen geleden geënt. Verder zijn er weinig veranderingen. Wat ik me afvraag over de entingen is of de entstof al jaren hetzelfde is. Waarom? We enten tegen iets, maar wanneer er bijv. wel paramixo uitbreekt word deze heftiger. Als er geen aanpassingen worden gedaan dan heeft het straks geen enkel zin. Dat zagen we enkele jaren terug wel bij de mazelenuitbraak bij mensen. Wanneer de tijd rijp is komen ze nog 3 dagen bij elkaar voor het opleren en dan kunnen we van start. Een heel hok met jaarlingen. Dat is afwachten, maar dat is bij iedere liefhebber!

In België waren de eerste vluchten afgelast vanwege de kou. Toch zag ik een lokaal waar voor een midweekse vlucht zo’n 320 duiven voor 87 km werden ingekorfd. Je zult het geduld maar niet hebben om te kunnen wachten. De kou (10 graden is ook nog koud, maar met zonnetje en droog weer wel te doen) is niet zo’n probleem, maar de eventuele regen gooit vaak roet in het eten. En opleren met tempraturen rond nul, ondanks de vele Zonne uren komt in mijn hoofd niet op. Je ziet in de natuur dat de selectie met deze tempraturen en sneeuw flink toeneemt. Door de zachte winters en alle gemakken die we voor dieren hebben moeten ze minder doen om te overleven. Wanneer het dan even winter word zie ik langs de weg allerlei vogels en dieren die het niet redden. De natuur…. Die moeten wij niet willen verbuigen door kasten ophangen, beesten uitzetten, straffen opleggen voor schieten op, of wat dan ook. De petitie voor de roofvogels is een goede eerste aanzet. Maar meld ze ook op de site van het NPO. Zonder bewijs en meldingen sta je in de politiek nergens. Overigens zijn het morgen gemeente raadsverkiezingen. Campagnes zo groot…. Wat weken geleden was het in Sluiskil, de plaats van onze duivenclub, politiek café. Ze bezochten enkele gebouwen in Sluiskil, zo ook het ons duivenlokaal wat in samenwerking met de scouting is gerealiseerd. Compliment. Wat een prachtig gebouw etc. Ja! Maar gerealiseerd zonder 1 cent subsidie van de gemeente, die samenwerking in dorpen etc. zo toejuicht. Ons ‘oude nest’ verlaten voor plannen van de gemeente en zonder enige hulp kun je weer overnieuw beginnen. Als je er goed over nadenkt is het eigenlijk ongelooflijk. Of kortom. Politiek.

De afdelingsvergadering is ook weer achter de rug. Weinig nieuws. De vrachtprijzen weer eens 10 cent naar boven, want ja…. We hebben toch al 3 jaar geprofiteerd dat ze zo laag waren. Samenwerking word gezocht. Prima! Er lijken her en der toch mensen wakker te gaan worden en te zien dat het zo niet kan. Dat er veranderingen moeten komen. U bent er onderdeel van! U kunt ook inspraak krijgen. Of dat allemaal doordringt? Gloednieuwe secties en platformen! Om samen verder te komen. Heeft u ideeën of tips? Breng ze bij de besturen daar waar het moet zijn.

Het seizoen staat weer voor de deur! De vergader periode is weer achter de rug. Heeft u toen geslapen? Dan hebt u tijdens het seizoen geen recht van spreken. Geniet van uw duiven, van de gezelligheid in de club, van de thuiskomende duiven. Zorg goed voor je duiven. Zij moeten de prijzen winnen. Denk 2 keer na voordat u iets zegt als er misschien een mindere vlucht tussen zit. Geef nieuwe dingen een kans, laat gewoontes los. Beoordeel wat gezegd is, niet wie het gezegd heeft. Kortom doe eens 2 stappen achteruit en alles zal spontaan ruimer worden.

Succes!

Free