Laatste nieuws

Intro tekst.

Donderdag 8-8-2019

Het belang van het anker ervaar je pas in de storm

Voor zij die al een poosje een stukje gemist hebben. Dat klopt. De site was deze keer gewoon bereikbaar etc. maar soms is het goed dat je dingen niet allemaal opschrijft. Dat heb ik dan ook niet gedaan. Wat de duiven betreft kan toch iedereen de uitslag volgen en de andere zaken moeten niet perse aan het 'papier' worden toevertrouwd. Toch was het weer al van 13 mei geleden dat we iets schreven en dat is weer al bijna twee maanden. In die twee maanden is er op het duivenhok en er rond natuurlijk ook vanalles gebeurd. De oude duiven vluchten werden dit weekend afgesloten met Vierzon en Bergerac. Dit jaar werden er net als vorig jaar nauwelijk duiven verspeeld op de fond. Dit jaar 1 op St. vincent en 2 op Dax. Verder is alles thuis gekomen. Bij de programma vluchten was dat wel wat anders. We hadden Rozalien en Rosa op de kweek gezet even als sixpack en ruffec. Dat zijn er enkele die je mist. Het seizoen was nogmaar nauwelijks begonnen of de ene na de andere goede duif sneuvelde. Het begon met Simson, gevolgd door 18-387 (o.a. 3e Prov. Melun) daarna de 18-391  met al veel koprijzen en af het nog niet genoeg was bleef Coco (6e Generaal Asduif Rayon) ook nog achter. Daarmee heb ik ze nog niet eens allemaal gehad, maar u begrijpt dat je dan 2x in je haar krabt. Op Dax verspeelden we de winnaar van het jaar voordien, geen topper, maar ik zag die praatjesmaker graag. Met de jonge duiven valt het tot nu toe mee, voor mijn beleving dan. Vorige week wel een catastorfe met de latere jongen. 13 los. 's Avonds 4 terug. 1 opgegeven. de rest nooit meer gezien. Dit ging een dag later weer zo, maar toen kwamen ze wel terug. Al bij al dus een dun ploegje in het hok.

De fondduiven zitten inmiddels weer terug 'in het donker' of te wel gewoon het dag-nacht schema volgens de natuur, terwijl de jonge duiven en de oude die overgebleven zijn voor de Natour sinds deze week worden bijgelicht. De oude duiven hebben hun diploma gekregen, of niet, en zijn dinsdag gekoppeld voor de Natour. Er zijn weer genoeg plaatjes vrij voor de nieuwe garde, die hopelijk zijn draai gaat vinden. Als dat deze of volgende week niet gebeurd, dan word het voor dit seizoen niks meer. Nog een paar weekjes proberen het gas er op te krijgen of houden.

Succes!

 

Maandag 13-5

Ontwapenend ben je als je iemand geen munitie geeft!

Het was een zware dobber afgelopen weekend voor de duiven. Een standvastige periode lijkt er ook nog niet aan te komen. Het is elke keer wikken en wegen voor veel melkers. Ook voor de LC's is het de laatste weken een hondenbaan. Afgelopen zaterdag was het een dubbeltje op zijn kant, maar de duiven zijn fatsoenlijk naar huis gekomen. Al hoor ik wel dat er her en der nog een achter is. De duiven kwamen niet proper thuis. Was het de eerste keer twee nachten mand? Het weer of? Ik weet het niet. Zal toch e.e.a. opgelapt moeten worden. Hier ging alles de mand 1. 1 duif bleef thuis. Bontje La Grauw kwam pas maandag 6-5 thuis en kon het tempo van de ploeg tijdens de trainingsuren niet volgen. We mogen te vreden zijn met de uitslag. 1,2,5,6,7,8,9,10 in Sluiskil 1 en 3 in het Rayon en 3,5 enz. Provinciaal. Na 168.18.5.3 nu dus weer derde provinciaal. Beter zo dan dat je elke week op het achterste blad moet kijken. Drie zijn er nog achter. 2 duiven met een wat minder winnaars gehalte... en een bruikbare. Die is waarschijnlijk een draadje tegen gekomen. Al moet gezegd dat hij al vaker gezworven heeft en 2 weken later direct kopprijzen won..... De andere van de drie zit in Delft. (van een duivenvriend hoorde ik dat er een in Alkmaar zat. Peronne-Melun, verschillende lossingsuren... leg maar uit!) Je houd het niet voor mogelijk, maar waar! Noorden wind. Melun en dan in Delft. Hij is afgevolgen, meneer. Ja, dat kan ik begrijpen! Ik twijfelde afgelopen week aan de duivinnen. Die twijfel is na zaterdag helemaal weg!

De eerste duiven:

18-387 V: Won eerder 3-1847 Quievrain. Vader: 15-261 (Zn Rick 4e NPO La Souterraine) De 61 was zelf ook een goede prijsvlieger, maar na zijn kopprijs vorig jaar op Gien verspeeld. De moeder van 387 is Rozalien, die vorig jaar 1,11,11 NPO won

18-542 V: Vader is Young Danny x Els (moeder Simson)

17-788 V: Comb. Hamelink

18-400 M: (doffer van de eerste) UIt Fire Fly 17-601 x Coco (Young Danny x Claudia)

18-467 V: Martijn en Buck de Kruijf. Uit doffer eigen soort x Calon Duivin. '67' won eerder 12e Prov. Melun 2788; 70 Pt.St.Max 5659.

18-391 M: Doffer W. de Bruijn (broer 1e int.prov. Fontenay) x Zus Dakkappel (de Kruijf)

18-448 V: de Kruijf. Zus van Olymic Super Mees. Zij won eerder: 26e prov. Melun 3075 en Derde Snelste van Zeeland op Arras 3601

 

De jongen zijn uit hun dip. Koste 6 ringen, maar dan heb je ook wat zullen we maar denken. Of het nu goed is of misschien ook niet. We gaan ze toch verder laten kijken dan de Haarmanweg deze week. De mand kennen ze al. Nu de rest nog. De planning voor de overnacht duiven is ook zover rond en dan zitten we opeens weer midden in het seizoen en alle andere bezigheden. Van de programma ploeg zijn er 16 duiven die hun prijs nog niet hebben gemist. 15 'schoten' er 1 x mis. De rest nog vaker ;) Op naar Fontenay a.s. weekend.

Succes!

 

Dondag 9-5

Gisteren werd er paniek gezaaid, vandaag staat het al een meter hoog!

We staan weer al aan de vooravond van de eerste Midfondvlucht. Nog even een terug blik op de afgelopen vlucht vanuit Roye. Normaal gezien was het Pt.St. Max, maar de LC besloot om terug te rijden naar Roye, wat achteraf een goede beslissing was. complimenten daarvoor! Andere afdelingen stonden een dag over en in Zeeland zaten alle duiven thuis in het hok met een goed verlopen vlucht en geen achterblijvers. Dat is niet de eerste keer dat Adri dit voor elkaar krijgt....Bij ons op de hokken waren er 85 mee. De laatjes (september-oktober jongen) bleven thuis. Verder blijf het principe elke week mee van toepassing. Dat zal ook naar Melun zo zijn. Voor de derde week op rij wonnen onze duiven de eerste prijs in Sluiskil. In het Rayon moeten we wekelijks vader en zoon Scheele nog voor laten gaan. Proficiat mannen! De duiven hadden plezier bij thuiskomst en dat is iets wat ik graag zie!

De eerste duiven:

18-3481 M Martijn: Rechtstreeks Martijn en Buck de Kruijf. Komt uit Halfbroer Stephanie x Halfzus Stephanie. De Olympiad duif van de mannen uit Woerden. Eerder won Martijn al een 1e in het Rayon op Pt. St. Max met 1178mpm.

18-7418 M King Felix. Uit Good old 3043 x Miss Gertje

18-7400 M  Zoon Fire Fly x Coco: Fire Fly won 10e NPO Gien; Coco was 6e Generaal Asduif Rayon Midden (uit Young Danny x Claudia

17-0591 V: Coco

18-385 M The Prisenor Ronaldo x Claudia

18-3465 M Buck en Martijn de Kruijf

18-7657 M: Won op Peronne de eerste prijs. Uit zoon Bram x Child Dakkappel

De hele ploeg gaat vanavon de mand in voor Melun.

 

Van alles wat.

De jonge duiven zitten momenteel in een dipje, zoals op meerdere hokken als ik de berichten moet geloven. Het is niet zo extreem als voorgaande jaren, maar heb zelf ook al e.e.a. gedaan om verdere uitbreiding te voorkomen. Opvallend is dat het om 10% a 15%  van de ploeg gaat. Dit jaar werden ook weer duiven gelost op de dodenherdenking te Terneuzen. Inmiddels is dat al jaren een gewoonte en wat mij betreft een hele goede. Dat beetje werk pak ik er, voor dit doel, graag bij. Het weer wil momenteel niet standvastig worden. Welke acties er daar uit voortkomen kunt u zelf allemaal zien..... niemand kan het weer regelen of voorspellen. Zeker niet in dit weertype. Dat hebben we afgelopen zaterdag wel gezien.... de boodschap daarover staat boven aan het weekstuk.

Media:

Onze vereniging heeft sindskort een pagina op de bekende blauwe F, of te wel, Facebook. Daar worden wekelijks de uitslagen gepubliceerd en onze bie babbelaar geplaats! Neem gerust een kijkje, even als op onze website. https://people.zeelandnet.nl/dejongej/

Tot volgende week en succes!

 

Maandag 29-4

De dingen zijn nooit wat ze zijn. Ze zijn wat je ervan maakt.

Inmiddels zitten er weer al drie vluchten op. Je ziet op eigen hok en op de uitslagen weer allerlei dingen gebeuren. Leuk om daar naar te kijken, te volgen en misschien vervolgens ook iets mee te doen. Afgelopen week waren de voorspellingen maar je van het.... later in de week werd het beter en dit bleek ook zaterdag. Alleen de wind..... Wij zijn van het principe. Alles inkorven, daar hebben we duiven voor. Zuur was het dit weekend wel, ondanks die 1,2,3. in de club zit er een smetje over. Simson, 17-547 is tot opheden nog niet gearriveerd op Terneuzen Airport. Een van de beste van seizoen 2018. Hij stond als derde getekende. Dood of in Denemarken (zoals er al meerdere duiven daar gisteren werden opgegeven). Hij is nog nooit! een dag later thuis gekomen dan de dag waarop hij werd gelost. Iedere uur even kijken, maar ik ben ergens bang dat het bij kijken blijft!De uitslag: Club 496 duiven. 1,2,3.12,15,18,20,22,25,26 enz. 40 vd 93. Rayon Midden: 1920 duiven. 3,5,13,35,44,57,68 38 vd 93.

De eerste duiven:

17-598 M: De Baron. Zoon: Goodold 3043 x Miss Gertje. Broer van King Felix 18-418 (2e Prov. Kampioen Jong Midfond) De Baron won eerder: 74 Pt. St. Max 6124; 7 Roye 6473; (1e Rayon) 48 Pt. St. Max. 5659d.

18-442 M: Johnny Englisch Zoon: Zoon Bram x Child Dakkappel. Won eerder 1e Prov. Orleans; Volle broer van de winnaar van vorige week 18-657. Johnny Englisch kwam op Quievrain 's avonds om 19.20u thuis. 4 broekpennen er uit en een klein gaatje onder zijn vleugel. Roofvogel. Gaatje was vrijdag (voor inkorving Niergnies) dicht en de broek duurt even voordat deze is aangegroeit. Toch meegegeven. Zijn broek is nu bijna terug dicht (pennen dicht tegen zijn lijf). Mooi hoe hij zich hierdoor heen slaat.

18-382 M: The Prisoner: Zoon Ronaldo x Claudia. Vorige week was zijn zusje als derde duif. Vanwaar zijn naam? Deze duif werd na een opleervlucht opgevangen in Belgie. Vraag me niet meer waar, maar ergens tussen Antwerpen en Limburg. De liefhebber had al een verkeerde ring ingegeven, want die duif zat nog op ons hok. Paar nummers verder. Zag de koppeling, dus duif moest terug komen. (we halen overigens elke duif op) Koerier er omgestuurd. Kreeg de duif niet mee, want deze moest eerst betaald worden. Was overigens bij een particulier. Wij een X bedrag betaald (absurd als je het goed en wel beschouwd, dat was duurder dan alleen de telefoonkosten), maar inmiddels terug op ons hok weer verder gespeeld.

De jonge duiven zijn we op dit moment aan de mand laten wennen. De eerste keer breken ze de hele boel af, maar hopelijk zal dat eind van de week anders zijn. Vanmiddag gaan ze nog op het erf los, vanaf morgen gaan we weer iets verder, welgeteld een paar honderd meter. Morgen vertrekken ook de duiven voor Mira (2 stuks) Vorig jaar trouwens met een klzn van Remco x Ruffec en maar 1 duif in de race toch nog een 57e in een loodzware finale. Ook vertrekken er vier naar de golden race algarve. Costa del sol volgt volgende week.

Iedereen succes en op naar Pt. St. Max.

 

Vrijdag 26-4

Het is beter om alleen te lopen dan met een menigte die de verkeerde kant op gaat!

De tweede Vitesse vlucht werd voor Zeeland vervlogen vanuit Peronne. Stonden we op Niergnies nog met een paar laagjes over elkaar aan de duiven op te wachten. Nu konden we met zonnebril en shirt aan heerlijk van de aankomsten genieten. De aankomsten geniet ik altijd van, maar toch was er zaterdag iets waardoor de duiven niet allemaal recht op de plank vielen en binnen liepen. Dit was de vorige twee weken wel het geval. Navraag leerde dat we niet alleen waren en bij meerdere melkers in de buurt de duiven minder goed binnen kwamen. Allereerst maar even de resultaten. We hadden er er 97 mee, waarvan 66 programma duiven. Het aantal schommelt vanwege de overnachtlaatjes die soms later thuis komen en enkele die nu de pijp al aan maarten hebben gegeven. Straks daarover meer. We zijn content om in het Rayon de tweede te winnen en in de club de eerste plaats. Van de 97 winnen er in de club 55 hun prijs. In het samenspel is dat 45 vd 66.

Rayon Midden: 2600 duiven: 2,28,30,44,45,46,47,50,52 enz.

De eerste duiven:

18-7657: M  Uit: Zoon Bram x Dochter Dakkappel. Volle broer Johnny Englisch 1e NPO Orleans. Dit zomer jong vloog vorig seizoen alleen Quievrain en Peronne en werd verder niet ingekorfd. Voor de inkorving vond hij zijn liefje die als tweede geconstanteerd werd. Er word een ploegje volgens chaos syssteem gespeeld en beiden zitten op dit 'Chaos' hok.

18-9088: V Werd als bonduif verkregen bij het sympthakie duo Gerrit en Jenny Timmer. Ik kocht deze bon tijdens een middag van hun club toen ik daar zitting in een forum had. Dit op aanraden van Wilco Bultman

18-3591: V: Bontje La Grouw van Martijn en Buck de Kruijf.

18-7650: V: Zomer jong. Dochter van Ronaldo x Clauldia

18-7388: M: Zoon Bram x Dochter Benjamin (Benjamin is laatste zoon van Lichte Dirk)

17-7957: V: Jazzlyn : Zoon Bram x duivin Comb. Mantel.

18-3496: V: Martijn en Buck de Kruijf

Ik zou nog terug komen op de uitvallers. Elk jaar hebben we net voor of tijdens de eerste vlucht last van 1 of 2 scheefvliegers. Vorig jaar was dat de '99' een belofte volle jonge doffer die o.a. 1e Roye won. en broer is van De Baron 17-598 met o.a. 1e Roye in het Rayon. Deze scheefvliegers zijn sws de rest van het seizoen uitgeschakeld. We dachten er dit jaar goed vanaf te komen. Tot maandag er een jaarling doffer niet meer verder kon. En woensdag met de harde wind onze 5e Gouden Crack FZN Jong uit de lucht kwam gevallen. Deze had zijn schouder uit de kom gevlogen op de harde wind en ook ergens tegen aan gebotst, want ze vlogen alsof hun leven er vanaf hing. Twee op een week. Beide door Domien, onze vaste dierenarts laten bekijken, maar beiden zitten op rust de rest van het seizoen. Spijtig, maar het is niet anders! Hoe het komt? Geen idee. Vaak zijn het wel jaarlingen waarmee het gebeurd. Bij ons nooit uit dezelfde lijnen. Vaak de betere. In 2014 hadden we o.a. een van de beste jongen van dat jaar die niet verder kon als jaarling. Ik denk een combi van. Veel (te) veel trainen. overigens vrijwillig. en toch doorgaan. in de winter vliegen ze uit dus overbelasten zal het ook niet aanliggen.

Het weer is veranderd. De jongen hadden er last van. Afgelopen week vlogen ze alle kanten uit, 's avonds laat nog 3, 's morgens nog 3 en 1 opgevangen in Vlissingen. Dank Johan voor het meebrengen en Piet voor het opgeven! Wat het is geweest weet ik niet. Geen rover gezien en ook of ze nu al tot in vlissingen trekken betwijfel ik ;)

Een speciale felicitatie aan onze maat Patrick die een sportivie revanche nam afgelopen weekend!! Super en ga zo door!!

Afgelopen winter heeft onze vriend en mentor van in de begin jaren, Tonny de Bruijn, een zeer zware tijd gehad samen met zijn vrouw! Strijdlustig als hij is bleef hij toch de duiven houden. Met hulp van wat vrienden werden ze verzorgd en ook zijn vrouw deed het nodige werk. Afgelopen week belde hij me op. Kan je langskomen? Ik wil ze laten enten en ik ga zaterdag weer meedoen. Ik denk dat het kan. Zo gezegd zo gedaan. Samen zijn duiven gepakt, naar de dierenarts en inenten, wat papieren gereed maken en hij kan met zijn 12 weduwnaars van start!! Een voorbeeld van vechtlust en nuchterheid samen. Hoe mooi kan de duivensport zijn!!

Op naar Roye. De weersvoorspellingen zijn onzeker. Ik zie wel mogelijkheden voor lossen in de morgen. Zondag al meerdere vluchten afgelast. Hier kan alles weer mee! Ik ga de jongen binnen halen! Succes!

Free